2012.07.16.
20:00

Írta: decortherapy

A raklapbútorok veszélyei

Találtam egy cikket angolul a raklapból készült bútorok veszélyeiről. Nagyjából átfordítottam nektek! (nem szó szerint fordítottam, úgyhogy aki már olvasta ne szúrjon le az esetleges hibákért o.o")

Építettetek már valaha valamit raklapból? Emlékszem még mikor elkezdődött a raklap mizéria pár évvel ezelőtt, de úgy látszik ez mára még felkapottabb lett különösen a fotó megosztó oldalak (mint pl a pinterest) miatt.Láttam már mindent: raklap asztal, raklap szék, raklap ágy sőt még raklapból készült gyerekjátékokat is. Nagyon vegyes érzéseim vannak ezzel kapcsolatban, de nem hiszem, hogy vahaha is építek raklapból bútort... Hogy miért? Azt lentebb elolvashatod.

Tehát mi is a probléma a raklapokkal?
A raklapokon a szódától kezdve a cianid anyagokig mindent szállítanak szerte a világon. Ezeket pedig rengetegszer újrahasznosítják, újra felhasználják, több dolgot szállítanak rajta. Ezeken a raklapokon, sőt azokba mélyen beivódva pedig szennyező anyagok rejtőznek.Azok számára akik nem naprakészek a témában itt van néhány ok, ami miatt érdemes megfontolni, hogy bevigyünk-e ilyen bútorokat a lakásunkba.

Baktériumok a raklapokon
Az Egyesült Államokban évekkel ezelőtt 20 ember került kórházba E-colival mérgezett saláta elfogyasztása miatt. Hogy honnan származott a baktérium? A raklapokról, amin ezeket a salátákat szállították.

Különböző gombák a raklapokon
A raklapokat növényvédő és gombaölő szerekkel kezelik, mielőtt elhagyják a futószalagot... Mivel a rovarok és a penész megtámadhatja mondjuk a raklapon szállított gabonát. Ezek a vegyi anyagok nem távolíthatóak el, és festéssel sem gátolható meg, hogy a fa ne engedje magából a méreganyagokat a levegőbe. Tehát a kezelt raklap a lehető legrosszabb választás...

Még mindig el akarod készíteni?
Ha még mindig el akarod készíteni a saját raklap bútorodat itt van néhány tipp a biztonságosabb barkácsolásért:
Mit kell elkerülni:
Ha a fa büdös - biztos jele, hogy valamilyen baktériummal fertőzött a fa. Ne használd fel semmire!
Ha olajosnak tűnik - valószínűleg a fát kezelték valamilyen gombaölő anyaggal
Foltos - valami kiömölhetett rá. Mivel nem lehetünk biztosak, hogy mi ömlött rá, hagyjuk...
Nagyon nehéz - ez is a gombaölő szerekre utalhat

Újrahasznosított raklapok tisztítása
Ha sikerült kiválasztani egy olyan raklapot, amelyről úgy gondoljuk, hogy nincs kezelve semmivel még mindig hasznos lehet alaposan lemosni. Persze még ezután is fontos, hogy étel sose érintkezzen közvetlenül a raklappal, vagy a gyerekek játékaival függetlenül attól, hogy milyen alaposan megtisztítottuk a felületét. A tisztítás, barkácsolás során mindig fontos, hogy viseljünk védőkesztyűt (a kiálló szegek miatt) védőszemüveget és maszkot (hogy ne lélegezzük be az esetleges mérgező anyagokat).

via

2 komment

Címkék: cikk újrahasznosítás

A bejegyzés trackback címe:

https://decortherapy.blog.hu/api/trackback/id/tr74660725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cso zsi 2014.08.21. 12:27:40

Ausztráliába nem véletlenül nem engedik be a fa raklapot külföldi feladótól. Csak műanyag lehet oda.

Flóra23 2014.10.07. 10:44:56

Hasznos cikk. Azokból a jelekből, amiket ez a cikk ír, ki elhet szűrni, hoyg melyik fertőzött? raklapbutoros.blog.hu/2014/09/25/veszelyek_es_fontos_tudnivalok_azok_kikuszobolesere_124
süti beállítások módosítása